Mikrobiološki i challenge testovi
Mikrobiološka čistoća kozmetičkih i higijenskih proizvoda ima ključnu ulogu u utvrđivanju njihove sigurnosti. Mikrobiološke analize pomažu svesti rizik od potencijalne štete na minimum. Proizvođači stoga trebaju zadržati mikrobiološku kvalitetu proizvoda jer se sve više inzistira na razvoju sigurnih, učinkovitih i sukladnih proizvoda koji zadovoljavaju zahtjeve i zakonodavstva i potrošača.
Nudimo akreditirane metode identifikacije mikroorganizama prema sljedećim normama:
- HRN EN ISO 21149:2010 Kozmetika — Mikrobiologija – Brojanje i dokazivanje aerobnih mezofilnih bakterija (ISO 21149:2006; EN ISO 21149:2009)
- HRN EN ISO 22718:2016 Kozmetika — Mikrobiologija – Dokazivanje bakterije Staphylococcus aureus (ISO 22718:2015; EN ISO 22718:2015)
- HRN EN ISO 22717:2016 Kozmetika — Mikrobiologija – Dokazivanje bakterije Pseudomonas aeruginosa (ISO 22717:2015; EN ISO 22717:2015)
- HRN EN ISO 18416:2016 Kozmetika — Mikrobiologija – Dokazivanje kvasca Candida albicans (ISO 18416:2015; EN ISO 18416:2015)
- HRN EN ISO 21150:2016 Kozmetika — Mikrobiologija – Dokazivanje bakterije Escherichia coli (ISO 21150:2015; EN ISO 21150:2015)
- HRN EN ISO 16212:2011 Kozmetika — Mikrobiologija – Brojanje kvasaca i plijesni (ISO 16212:2008; EN ISO 16212:2011)
Challenge test konzervansa garantira da će konzervansi čuvati i spriječiti kvarenje kozmetičkog proizvoda tijekom normalnog i razumno predviđenog korištenja. Sposobnost konzervansa da štiti od rasta mikroorganizama i degradacije mora se utvrditi kroz mikrobiološke challenge testove na Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus, Candida albicans, Aspergillus brasiliensis i drugo.
Challenge testovi uključuju procjenu antimikrobne učinkovitosti konzervansa u skladu sa sljedećim normama:
- Međunarodna norma ISO 11930
- Europska farmakopeja (EP), Poglavlja 5.1.3
- Schülke KoKo Test
Challenge testovi provode se u stadijima proizvodnje kako bi se osigurala mikrobiološka stabilnost i konzerviranje tijekom skladištenja i korištenja:
- U postupku razvoja proizvoda (kako bi se odabrao prikladan konzervans)
- U tijeku proizvodnje (kako bi se utvrdilo ima li tehnološki postupak proizvodnje negativan utjecaj na konzervanse i njihovu učinkovitost)
- Kako bi se zaštitio proizvod u postupku proizvodnje ili tijekom upotrebe
- Kako bi se procijenio utjecaj okoliša koji može biti mikrobiološki štetan